Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi az a angry birds?

 AZ ANGRY BIRDS

Az Angry Birds egy kétdimenziós ügyességi és logikai elemeket ötvöző videojáték, melyet a finn Rovio Mobile fejlesztett, és az Apple cég iOS rendszerein vált elérhetővé elsőként, 2009 decemberében.[2] Azóta ebből a változatból több mint 12 millió példány kelt el, ami arra ösztökélte a fejlesztőket, hogy más platformokra is elkészítsék művüket, például AndroidraSymbianra vagy Windows Phone 7-re.[3]

A játék leírása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy kilőtt madár a sertések védművét dönti össze

A játék lényege, hogy a felhasználónak egy csúzli segítségével kell a különböző színű és formájú önfeláldozó madarakat különböző építményekre kilőni, azzal a szándékkal, hogy az ott tartózkodó disznókat elpusztítsa. Ahogy a játékos teljesíti a pályákat, újabb madárfajták válnak elérhetővé, amik mind sajátos képességekkel rendelkeznek, melyek megfelelő időben történő aktiválása kulcsfontosságú lehet a pályák teljesítése érdekében. A fejlesztők számos ingyenes frissítéssel és bónusz tartalommal ellátták programjukat, de önálló szoftverek is megjelentek bizonyos ünnepek vagy valamilyen promóció alkalmából.

Az Angry Birds legfőbb pozitívumának az addiktív játékmenetet, a humoros stílust és az alacsony árat tartják. A számítógépes és konzolos változatokon túl megjelentek az játék nevével fémjelzett termékek több formában is (a játék karakterei például a különböző plüssfigurák képében), de már filmre vagy televíziós sorozatra is készültek tervek. Az összes változatot számítva a játékot már több mint 500 millió alkalommal töltötték le, ezért jelenleg a legnépszerűbb játéknak, 2010 egyik legkiemelkedőbb sikerének, illetve a legsikeresebb mobil alkalmazásnak tartják.[4][5][6]

Történet és fejlesztések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jaakko Iisalo az Angry Birds vezető tervezője a 2011-es Game Design Expón

2009 elején a Rovio alkalmazottjai egy különleges játék fejlesztése mellett tették le voksukat. A javaslat a fő tervezőhöz Jaakko Iisalohoz érkeztek hogy egy olyan játékot kellene készíteni amelyben pár mérges madár szerepelne. A madaraknak nem volt se lábuk se szárnyuk. Ekkor még nem volt meghatározva sem a játékstílus sem a játék lényege. A csapatnak tetszett az ötlet így végül megkezdték a fejlesztést.

A játék koncepciója a mérges madarakra lett hangsúlyozva. Innen kapta végül a nevét: Angry Birds. Azonban a madaraknak ellenségekre is szükségük volt a játékmenet miatt. Mivel a játék kifejlesztése pont arra az időszakra esett amikor a H1N1 néven elhíresült sertésinfluenza volt jelen, így az alkotók végül a malacok mellett döntöttek, mint a madarak fő ellenségei.

A fejlesztési költségek akkor már meghaladták a 100 000 eurót és ebben a költségben még nincs benne a későbbi fejlesztések árai. Végül a játékot az Electronic Arts segítségével közzétették az iOS-en lévő App Store alkalmazás-áruházba ahonnan 2009.decemberétől már le lehetett tölteni. Később a játék már mindenféle játékkonzolon volt elérhető közvetlenül a Rovio által. Ez utóbbi alól kivétel a PSP amelyet a Sony az Abstraction Games és az Electronic Arts licencszerződés alapján hozott forgalomba.

A cég később további operációs rendszerre próbálta felhelyezni az Angry Birds-öt. Ezek közül az Androidra történő fejlesztés történt a legérdekesebbnek. A felhasználói felület a processzor sebessége sokkal nagyobb volt mint az iOS esetében. Végül a csapat egy másfajta verziót állított fel ahhoz képest hogy a tesztek alatt kiderült hogy 30 féle androidos mobilon futott hibátlanul az iOS-es verzió. Egy hónappal az eredeti kiadás után az Androidon 2010.októberében debütált. Még 2010 elején elkezdődött a Facebook verzió fejlesztése amely a legnagyobb konkurenciája lett a Farmville ottani verziójának. Az Angry Birds Facebook 2012februárjábanmutatkozott be.

Az eredeti Angry Birds[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szintek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Minden szint egy külön ún. Epizódba tömörül amelyekben különböző "részeken" helyezkednek el a szintek. Ezek darabszáma lehet 21 vagy 15.

Epizód eredeti neve Epizód magyar neve Megjelenés dátuma Részek száma Szintek száma
Poached Eggs "Buggyantott tojások" 2009.december 3 21
Mighty Hoax "Hatalmas átverés" 2010.március 2 21
Danger Above "Veszély felülről" 2010.április 3 15
The Big Setup "A nagy építés" 2010.július 3 15
Ham ’Em High "Sonkák magasan" 2010.december 3 15
Mine and Dine "Bányászat és étkezés" 2011.június 3 15
Birdday Party "Madárnapi parti" 2011.december 2 15
Bad Piggies "Rossz malacok" 2012.október 9. 3 15
Surf and Turf "Szörf és föveny" 2012.március
2012október 9.[7]
3 15

Madártípusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Név Leírás Képernyő-megérintéskor/kattintáskor bekapcsolódó funkciója
Piros madár
(Red Bird)
Nincs különleges funkciója, egyszerű pusztítást végez. Nincs (felkiált)
Kék madár
(Blue Bird)
Képes az üvegeket összetörni. Három külön madárra válik szét.
Sárga madár
(Yellow Bird)
Vastagabb vagy vékonyabb fa barikádokat összetörni. Gyorsabban kezd repülni ezáltal képes tökéletes rombolást végezni.
Fekete madár
(Black Bird)
Képes bármilyen fajta építményt eltüntetni robbanással ami érintés/kattintás nélkül is bekövetkezik amint hozzáér bármihez Felrobban
Fehér madár
(White Bird)
Egy robbanó "tojásbombát" hordoz Ledobja a tojást ami robbanással végez pusztítást
Zöld madár
(Green Bird)
Bumeráng módjára képes visszafordulni Érintés/Kattintás hatására irányt vált
"Nagy Testvér" madár
vagy
Terence
(Big Brother Bird, Terence)
Nagy termetének köszönhetően képes totális rombolást végezni, mindent lerombolni Nincs (felkiált).
Narancs madár
(Orange Bird)
Kicsi termetű nagy munkát nem tud végezni, de képes felfújódni érintés nélkül is ha bármihez hozzáér majd később leereszt. Felfújódik.
A hatalmas sas
(Mighty Eagle)
Egyedi madártípus amely a "Nagy testvér" madárhoz hasonlóan képes rombolni, ám nem állandó csak bizonyos időközönként vehető igénybe és használata fizetős Nincs.
Rózsaszín madár
(Pink Bird)
Buborékokkal támadja a malacokat Érintésre buborékokat fúj.

Malacok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Név Leírás
Kismalac
(Small Green Pig)
Könnyen elpusztítható.
Nagy malac
(Big Green Pig)
Könnyen pusztítható, nagyobb méretű.
Sisakos malac
(Helmet Pig)
Nehezen pusztítható, egy sisakkal védekezik a madarak ellen.
Vörös-bajuszú malac
(Moustache Pig)
Nehezen pusztítható, különlegessége hogy nagy vörös bajusza van. Gyakran vegyítik a sisakos malaccal.
Királymalac
(King Pig)
Nehezen pusztítható, az utolsó szinteken szokott szerepelni

Egyéb Angry Birds játékok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alapjátékon kívül érkeztek még újabb különálló, témaspecifikus változatok is. Ilyen például Angry Birds Season, illetve a Rio ami azazonos című animációs film szereplői is megjelennek. 2012-ben az Angry Birds Space jelent meg, melynek újdonsága, hogy az egész játék az űrben játszódik. A játéknak elkészült a Facebook verziója is, mely az Angry Birds Friends nevet kapta. A Poached Eggs, a Mighty Hoax és a Golden Eggs pályák mellett itt volt először megtalálható a Surf and Turf, valamint rendelkezik csak itt megjelenő pályákkal (Green Day, Pigini Beach), valamint egy Tournament nevű játékmóddal is, ahol a felhasználó ismerőseivel minden héten újabb pályákon versenyezhet. Készült még egy direkt NFC-s telefonokra készített verziója, az Angry Birds Magic. 2012. novemberében megjelent a játék Star Wars verziója, aminek szintén elkészült a Facebook verziója.

A sorozat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Rovio bejelentette, hogy az Angry Birds játék alapján elkezd egy tv-sorozatot gyártani . Azt tervezik, hogy 52 rövid (kb. 3 perces) epizódot készítenek. A sorozatot a finn Kombo stúdió gyártja, amit a Rovio 2011 júniusában megvásárolt. A sorozatnak 2013március 16-án volt a premierje, neve pedig Angry Birds Toons lett. A sorozat epizódjai elérhetőek az összes Angry Birds játékon is.